KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Kwiecień 2021

01.04 – ŚWIATOWY DZIEŃ PTAKÓW

Celem Międzynarodowego Dnia Ptaków ustanowionego w 1906 roku jest zwrócenie uwagi na zagrożenia przed jakimi stoją ptaki oraz zachęcenie ludzi do angażowania się w ich ochronę. Na świecie jest ok. 10 tysięcy gatunków ptaków z czego 1250 jest zagrożonych wyginięciem.

07.04 – ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA

Święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie  Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia w 1948 roku. Obchodzone jest corocznie od 1950 r. 7 kwietnia w rocznicę powstania WHO. Jego celem jest zwrócenie szczególnej uwagi na najbardziej palące i zaniedbane problemy zdrowotne społeczeństw na świecie.

22.04 – ŚWIATOWY DZIEŃ ZIEMI

Hasło przewodnie w 2021 roku: „Przywróć naszą ziemię!” Po raz pierwszy idee obchodów Dnia Ziemi zaproponował, na Konferencji Unesco poświęconej ochronie  środowiska  amerykański ekolog John McConnell.  Miało to być „święto życia i piękna ziemi”. Pomysł spotkał się z poparciem władz i  21 marca 1970 r  proklamowano pierwsze obchody Dnia Ziemi.

25.04 – ŚWIATOWY DZIEŃ ŚWIADOMOŚCI ZAGROŻENIA HAŁASEM

Historia tego dnia sięga 1996 roku. Tego roku został ustanowiony przez Ligę Niedosłyszących. Celem tego święta jest zwrócenie uwagi na  powszechne występowanie hałasu w życiu ludzi; zwiększenie świadomości występowania tego szkodliwego zjawiska oraz jego wpływu na zdrowie i życie.