KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Kwiecień 2021

Wydarzyło się w kwietniu...

W kwietniu Sroki obserwowały najbliższe środowisko przyrodnicze  naszego ogrodu. Pogoda pozwalała nam na coraz dłuższy pobyt na świeżym powietrzu, stąd też wyposażeni w lornetki i lupy uczyliśmy się podglądać świat przyrody.

Przygotowując się do ważnego święta ekologicznego Dnia Ziemi rozmawialiśmy dużo       o konieczności dbania o naszą planetę. Omawialiśmy sposoby ochrony środowiska naturalnego poprzez tworzenie nawyków proekologicznych stosowanych w życiu codziennym. Wszyscy pamiętamy o potrzebie oszczędzania wody, energii elektrycznej, segregacji śmieci i recyklingu. Wspólnie tworzyliśmy plakat proekologiczny, bawiliśmy się w zielone zabawy, rozwiązywaliśmy zagadki i quizy ekologiczne, uczestniczyliśmy w przedszkolnym „Marszu ekologicznym” ucząc się aktywnego udziału w przedsięwzięciach o charakterze ekologicznym. Doskonaliliśmy umiejętności współdziałania podczas planowania i realizacji zespołowego działania.

W ramach realizacji projektu WIE „ Żyj zdrowo na sportowo od malucha do starszaka –poznaliśmy różne dyscypliny sportowe i akcesoria potrzebne do ich uprawiania. Omówiliśmy zasady bezpieczeństwa odnoszące się do jazdy na wrotkach, rowerze             i innych sprzętach sportowych. Wiosenna pogoda sprzyjała do zabaw na powietrzu z zastosowaniem różnorodnych przyborów. Poznaliśmy znaczenie przysłowia „W zdrowym ciele zdrowy duch”. Dzieci rozumieją rolę świeżego powietrza i aktywnego ruchu dla zdrowia organizmu. Niezwykłą radością cieszyły się zabawy w naszej przedszkolnej piaskownicy.

Wykorzystując różnorodne sytuacje codziennych aktywności w grupie kształtowaliśmy kompetencje w zakresie poprawnego liczenia, porównywania liczebności zbiorów. Ćwiczyliśmy współpracę w parze, rozwój komunikacji między dziećmi.