KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Kwiecień 2021

Zamierzenia dydaktyczno-wychowawcze grupa V Sójki

 

Wydarzenia grupy

  • 01/04 – Światowy Dzień Ptaków
  • 07/04 – Światowy Dzień Zdrowia
  • 22/04 – Dzień Ziemi
  • 25/04 – Światowy Dzień Świadomości Zagrożenia Hałasem
  • Przystąpienie do realizacji Projektu „Żyj zdrowo na sportowo od malucha do starszaka – wzrost świadomości zdrowotnej i ekologicznej wśród dzieci Przedszkola 97 „Leśna Polanka”;
  • założenie hodowli roślin ozdobnych oraz ziół w ogrodzie przedszkolnym;
  • udział w zabawach sportowych z elementem rywalizacji z wykorzystaniem sprzętu sportowego;
  • obchody Dnia Ziemi w ogrodzie – Dzień Zielony;
  • zajęcia w sali „KUCHCIKOWO”: wykonanie sałatki owocowej oraz soku owocowo-warzywnego.

 

TEMAT I „WIELKANOC. POZNAJEMY POLSKIE TRADYCJE” realizacja: 01-09/04/2021

  • Wprowadzenie pojęcia „tradycja” rozumianego jako przekazywanie obyczajów, zachowania norm postępowania z pokolenia na pokolenie.
  • Kształtowanie przeświadczenia o konieczności przekazywania dobrych tradycji rodzinnych, regionalnych, narodowych następnym pokoleniom.
  • Podtrzymywanie tradycji związanej z Wielkanocą.
  • Uświadomienie sobie symboliki kosza wielkanocnego i jego roli w tradycji.
  • Bogacenie słownika o wyrazy: pisanki, kraszanki.
  • Kształtowanie umiejętności tworzenia fabuły.
  • Rozbudzanie zainteresowania najbliższym regionem, jego przeszłością, tradycjami.
  • Rozwijanie intuicji geometrycznych podczas konstruowania w przestrzeni; wprowadzenie pojęcia owalu.
  • Doskonalenie sprawności w dodawaniu o odejmowaniu.
  • Kształtowanie myślenia operacyjnego.
  • Utrwalanie poznanych cyfr i znaków matematycznych.
  • Doskonalenie analizy i syntezy słuchowej wyrazów oraz czytania.

 

TEMAT II „Z KULTURĄ ZA PAN BRAT” realizacja: 12-30/04/2021

  • Wprowadzenie pojęcia „szacunek” odnoszącego się do osób, zwierząt, miejsc uznawanych za ważne.
  • Kształtowanie postawy poszanowania przez rozwijanie umiejętności okazywania szacunku osobom, przedmiotom, zwierzętom w najbliższym otoczeniu.
  • Uświadomienie znaczenia właściwego zachowania się w różnych codziennych sytuacjach (na koncertach, w kinie, w teatrze, w muzeach).
  • Wprowadzenie nazw dźwięków gamy C-dur do czytania. Kształtowanie wrażliwości na elementy muzyki – tempo, charakter, barwę.
  • Gra na instrumentach perkusyjnych, instrumentacja utworów.
  • Poszerzenie słownika czynnego dzieci o pojęcia: scenariusz, scenarzysta, aktor, marionetka, scena, reżyser.
  • Budowanie zespołu przez podejmowanie wspólnych działań.
  • Wprowadzenie pojęcia „etnograf”.
  • Zapoznanie ze znaczeniem muzeów dla tradycji i kultury.
  • Kształtowanie sprawności manualnej podczas działania; rozwijanie kreatywności i samodzielności w planowaniu i realizacji założeń.
  • Uświadomienie znaczenia szacunku jako wartości do budowania właściwych relacji w grupie.
  • Stwarzanie okazji do koncentrowania uwagi na osobach i kierowanych przez nie poleceniach.
  • Wprowadzenie litery „F,f”. Rozwijanie słownika czynnego dzieci.
  • Badanie kształtów przedmiotów w oparciu o oś symetrii i odbicie lustrzane.
  • Rozwijanie myślenia operacyjnego podczas obracania i składania figur geometrycznych oraz manipulowania nimi.
  • Wprowadzenie cyfry 9. Tworzenie zbiorów 9 elementowych.
  • Posługiwanie się liczebnikami głównymi i porządkowymi w zakresie 1-9.

 

JĘZYK ANGIELSKI

  1. Easter

Vocabulary: a bunny,  an egg, a basket

 Pobawmy się z królikiem wielkanocnym https://www.youtube.com/watch?v=hb9tt7LiYrc

  1. Jobs

Vocabulary: a teacher, a policeman, a doctor, a fireman, a postman,  a pilot,

What do you want to be? What you gonna be? I’m gonna be a…

https://www.youtube.com/watch?v=ckKQclquAXU

  1. The animals on the farm

Vocabulary: a cow, a horse, a pig, a chicken, a rooster, a duck, a sheep, a goat,

 What is this? It is…

https://www.youtube.com/watch?v=YVgv1EFJZHc

https://www.youtube.com/watch?v=zXEq-QO3xTg

  1. LIBRARY: Ben’s Tale: “The great goat chase” T. Bonning