KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Luty 2021

11 lutego DZIEŃ  DOKARMIANIA ZWIERZYNY LEŚNEJ

To okazja by zastanowić się jakiej pomocy możemy udzielać dzikim zwierzętom i czy taka pomoc jest im w ogóle potrzebna. Okazuje się, wynika to z badań, że częste dokarmianie dzikich zwierząt ( sarny, dziki) zwiększa  ich populację  ale jednocześnie przyczynia się  do częstszego  zapadania na choroby pasożytnicze, które przenoszą się  na inne gatunki. Warto zatem rozważyć zasadność dokarmiania, biorąc pod uwagę dalekosiężne wpływy na liczne, w tym zagrożone gatunki.

15 lutego MIĘDZYNARODOWY  DZIEŃ  OSZCZĘDZANIA  ENERGII

Ustanowiony został w 2005 roku z okazji wejścia w życie Protokołu z Kioto, którego celem było ograniczenie emisji gazów cieplarnianych. Z tej okazji eksperci Kampanii edukacyjnej „Nie trać energii” przedstawiają 5 prostych sposobów, dzięki którym ograniczysz zużycie energii elektrycznej i grzewczej:

  • Przed wyjściem z domu wyreguluj grzejniki – obniż temperaturę.
  • Odłącz nieużywane sprzęty RTV i AGD.
  • Wybieraj żarówki energooszczędne.
  • Buduj dom energooszczędny – odpowiedni dobór materiałów budowlanych pozwoli Ci znacznie obniżyć koszty rachunków materiałów budowlanych pozwoli Ci znacznie obniżyć koszty rachunków.
  • Kontroluj temperaturę wewnątrz domu dzięki zastosowaniu rolet.
17 lutego ŚWIATOWY  DZIEŃ  KOTA

Ustanowiony by podkreślić znaczenie kotów w życiu człowieka, zwrócić uwagę na bezdomność zwierząt i konieczność pomocy szczególnie w czasie zimy. Bądźmy wrażliwi na trudny koci los!