KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Luty 2021

Wydarzyło się w lutym...

W lutym grupa „Wróbelki” bawiła się na urodzinach Kuby i Emilki. Jubilaci otrzymali dyplomy i albumy z rysunkami każdego dziecka z grupy.

Celebrowaliśmy Dzień Kota, czytając ciekawostki na temat kotów, poznając ich rasy, zwyczaje i budowę anatomiczną.

Mieliśmy dużo zabawy podczas wykonywania prac plastycznych: Środki lokomocji, Wulkan, Żywioły, Wróbelki u okulisty, Pingwiny, Pan Kot, Maski karnawałowe, Podróże na lądzie, wodzie, w powietrzu i pod wodą.

Wykonywaliśmy eksperymenty na śniegu, sprawdzaliśmy stany skupienia wody, zjeżdżaliśmy na jabłuszkach, obrzucaliśmy się śniegiem i ogólnie rzecz biorąc korzystaliśmy ze śniegu ile tylko można, bo nie wiadomo kiedy trafi się jeszcze taka piękna zima.

Poznaliśmy monety i banknoty, tańczyliśmy do afrykańskich rytmów, wykonaliśmy instrumenty strunowe i graliśmy na nich, poznaliśmy takie zawody jak: płetwonurek, ogrodnik, okulista.

Zrealizowaliśmy projekt „Okulista”, podczas którego dzieci nie tylko poznały pracę okulisty, ale zwróciły uwagę na swoje ciało; kolor oczu i włosów, dobór pasującego do twarzy kształtu oprawki okularów. Dzieci sprawdzały swój wzrok, spróbowały swoich sił w chodzeniu bez udziału wzroku i próbowały poznać wyłącznie po dotyku jaki przedmiot został przed nimi postawiony.

Przedszkolaki wiedzą, jak ważna jest woda i dlaczego należy oszczędzać ją w łazience. Poznały jej właściwości. W kąciku przyrody hodujemy na gazie fasolkę i codziennie obserwujemy jej wzrost, jak pije wodę.

W zabawach dydaktycznych poznaliśmy wybrane zwierzęta zamieszkujące Afrykę. Z podróży egzotycznej przywieźliśmy tropikalne owoce i rozpoznawaliśmy ich smaki. Nauczyliśmy się zabawy do piosenki: „Płyną statki z bananami”.

W Dniu Dinozaura cofnęliśmy się o 237 milionów lat, do czasów, w których żyły dinozaury. Wiemy, który dinozaur to diplodocus, a który to stegozaur. Układaliśmy „obrazkowe sudoku”, „memory”, „rytmy dinozaurowe”. Nie zabrakło robota Ozobota, któremu kolorami zaprogramowaliśmy trasę.