KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Maj 2021

Wydarzyło się w maju...

W maju u Sroczek dużo się działo. Rozmawialiśmy co to znaczy być kulturalnym wykorzystując „burzę mózgów”. Wszystkie spostrzeżenia były trafione, co oznacza, że Sroki są już bardzo odpowiedzialnymi przedszkolakami. Przywołaliśmy „Magiczne słowa” z naszego „Drzewa dobrych manier”. Przypomnieliśmy sobie jak należy kulturalnie zachować się w teatrze i kinie.  Dzieci bawiły się w teatr wcielając się w postacie ze znanych bajek, a także  wykorzystując kukiełki wykonane przez starsze przedszkolaki.

W dniu Światowego Dnia Higieny Rąk dzieci zaprojektowały i wykonały grupowy plakat. Wszyscy doskonale orientują się jak duże znaczenie dla  zdrowia i życia ma mycie rąk, które może uchronić przed zakażeniem wieloma chorobami. Rozmawialiśmy o niebezpiecznych wirusach i bakteriach obserwując inscenizację „Białej i czarnej rękawiczki”. Wspólnie omówiliśmy schemat mycia rąk
z zachowaniem kolejności i dokładności tej czynności.

Jednym z ważnych tematów omawianych w maju była książka. Prowadziliśmy swobodne rozmowy dotyczące ulubionych bajek i bohaterów literatury dziecięcej, dużo czytaliśmy z naszym Misiem Ptysiem. Zgłębialiśmy wiedzę, jak powstaje książka poznając zawód autora, ilustratora, drukarza. Zajęcia te były inspiracją do wykonania własnej książeczki. Dzieci same zaprojektowały okładkę do książki „O Czerwonym Kapturku”, a następnie zajęliśmy się tworzeniem książeczki. Powstawała ona wieloetapowo wg. metody storyline, w której  opierając się na fabule bajki można było dostarczyć dzieciom wielu różnorodnych i intensywnych przeżyć oraz samodzielności w kreowaniu opowieści. Sroki z niecierpliwością oczekiwały na kolejny epizod, który tworzył wątek do wspólnych zabaw
 i kolejnych stron naszej książeczki.

Z okazji Dnia Praw Zwierząt przedszkole zorganizowało Pomarańczowy Dzień. Rozmawialiśmy tego dnia dużo o zwierzętach całego świata rozumiejąc ideę ochrony praw zwierząt i uwrażliwianie społeczeństwa na potrzeby zwierząt. Malowaliśmy małe i duże pomarańczowe tygrysy. Były też zabawy z kolorem pomarańczowym, odszukanie pomarańczowych akcentów w naszym ubiorze.
W ciągu całego dnia smakowaliśmy pomarańczowe potrawy.

Zajęliśmy się także naszym ogródkiem warzywnym. Było sporo frajdy w przesadzaniu sadzonek poziomek i jarmużu. Sroki nauczyły się wysiewać ziarenka rzodkiewki i sałaty do ziemi. Wiemy, że rośliny do wzrostu potrzebują właściwej pielęgnacji.

W międzyczasie pracowaliśmy nad niespodzianką dla rodziców na występ z okazji Dnia Mamy i Taty. Pracy mieliśmy dużo, było malowanie doniczek wzorami samodzielnie wymyślonymi, przesadzanie sadzonek pelargonii, pielęgnowanie i podlewanie roślinek, nauka wierszyków, śpiew piosenek, a na koniec radosne spotkanie z rodzicami w naszym ogrodzie.

Sroczki uczestniczyły w Leśnych Warsztatach zorganizowanych w ramach realizacji projektu WIE „Żyj zdrowo na sportowo od malucha do starszaka…”. Ćwiczyliśmy z panią Iwonką sprawność ruchową, zwinność, szybkość oraz zmysły wzroku, słuchu, orientację w terenie, umiejętność współpracy
w zespole dla wspólnego sukcesu.

Urządziliśmy w naszej grupie warsztaty kulinarne poprzedzone rozmową o wartościach odżywczych owoców i warzyw. Wszystkie przedszkolaki doskonale wiedzą, że aby być zdrowym należy zdrowo się odżywiać. Oznacza to, że należy spożywać duże ilości owoców i warzyw. Na zajęciu omówiliśmy różne możliwości przygotowania owocowych przysmaków. Stymulowaliśmy nasze zmysły rozpoznając smaki i zapachy wybranych owoców, a następnie przystąpiliśmy do komponowania owocowego smoothie. Sroczki świetnie radziły sobie z krojeniem owoców na mniejsze kawałki. Wielką radością było blendowanie owoców. Na koniec zajęć dzieci oceniły efekty swojej pracy – odbyła się degustacja owocowego deseru.

Świętowanie Dnia Bociana Białego to ostatnia aktywność Sroczek w maju. Rozbudzaliśmy zainteresowania przyrodnicze poszerzając wiedzę na temat życia bocianów oraz ich szczególne miejsce  w polskim krajobrazie. Nie zapomnieliśmy porozmawiać o bocianiej rodzinie i zwyczajach panujących w gnieździe bocianim. Radość dzieciom sprawiło wycinanie małych bocianków i umieszczanie ich w gniazdku.