KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Maj 2021

Wydarzyło się w maju...

Nadeszła wiosna, nasz ogród zakwitł tysiącem barw, więc mieliśmy mnóstwo okazji do zabaw w ogrodzie przy użyciu nowego sprzętu gimnastycznego.

Świętowaliśmy „Światowy Dzień Higieny Rąk”, przypomnieliśmy sobie zasady prawidłowego mycia rąk, porozmawialiśmy o tym, jak dbać o czystość i dlaczego jest to tak ważne dla naszego zdrowego wzrastania.

Zajęliśmy się też przesadzaniem naszych pomidorków, by miały nieco przestrzeni do wzrostu.

W jednym tygodniu dużo mówiliśmy o książkach. Każdy z nas przyniósł swoją ulubioną książkę i potem zachęcał nas do jej lektury. Czytaliśmy różnorodne opowieści i odkryliśmy, że choć jesteśmy w jednej grupie przedszkolnej, to bardzo się od siebie różnimy zainteresowaniami, a to czyni nasze wspólne dni jeszcze ciekawszymi.

Wypełniając kolejne zadania z modułu wiosennego projektu „Zdrowo jem, więcej wiem” usystematyzowaliśmy swoją wiedzę na temat piramidy zdrowia. Mieliśmy okazję przenieść się do Egiptu i zobaczyć prawdziwą piramidę i prześledzić jej powstanie. Wyłoniliśmy zwycięzcę najlepszej pracy w naszym wewnątrzgrupowym konkursie na najlepszy rysunek Piramidy Zdrowia, został nim Jasio W. Wzieliśmy też udział w zajęciach pt.: „Źródło życia i zdrowia-woda”, mogliśmy przeprowadzić eksperyment związany z wodą, przekonaliśmy się, jak ważny jest to składnik naszego organizmu, dlatego „Quiz o wodzie” wyszedł nam bezbłędnie.

W tym miesiącu zaczęliśmy zajęcia na AWF, poznawaliśmy tajniki gry w piłkę ręczną, mieliśmy okazję wykorzystać dużą przestrzeń do wielu innych gier i zabaw zespołowych. Wyjście z przedszkola i spacer po Bielanach był dla nas wyjątkową atrakcją.

Uczestniczyliśmy też w zajęciach w MDKu. Pani Krysia, jak zawsze zafundowała nam niezwykłą, muzyczną podróż.

Świętowaliśmy też „Dzień Praw Zwierząt”, który był dla nas jednocześnie „Dniem Pomarańczowym”. Uzmysłowiliśmy sobie, że zwierzęta też mają swoje prawa, a my jako ludzie powinniśmy dbać o ich przestrzeganie. Odtańczyliśmy szalony pomarańczowy taniec, smakowaliśmy pomarańczowe potrawy i dużo rozmawialiśmy o zwierzętach. Powstały piękne pomarańczowe liski, a przez cały dzień smakowaliśmy pomarańczowe potrawy.

Projekt „Magiczna moc bajek” również dostarczył nam wielu emocji. Wykonaliśmy moduł VII – pokojowość&złośliwość. Rozmawialiśmy o tym „Jaki/jaka jestem?”. Padło mnóstwo pomysłów, w jaki sposób zachować pokój w grupie. Zrozumieliśmy, że życzliwość jest kluczem, który otwiera wiele drzwi.  Szalony taniec „pokojowozłośliwości” z pomponami przy Marszu Radeckiego dopełnił całości.

Wykonaliśmy też ostatni moduł VIII – mądrość&odpowiedzialność. Poznaliśmy niebezpieczne zachowania i sposób, w jaki sprawić, by były bezpieczne. Zrobiliśmy listę miejsc niebezpiecznych, rozumiejąc, że nie chodzi o to, by ich unikać, a wiedzieć, jak się w nich zachować. Stworzyliśmy „Serca odpowiedzialnej mądrości”, jako przyrzeczenia rozważnego podchodzenia do sytuacji dnia codziennego. Na koniec obejrzeliśmy fragment pierwszej polskiej dobranocki „Jacek i Agatka” bez problemu rozpoznając tak różnorodne charaktery głównych bohaterów.

Nasza grupa koordynowała konkurs „Zdrowy przedszkolak to szczęśliwy przedszkolak”. Z naszej grupy wpłynęła rekordowa ilość, bo aż 10 prac konkursowych. Jeszcze raz gratulacje dla laureatów, no i cóż pozostaje nam stosować się teraz do ich wspaniałych prozdrowotnych pomysłów.

Od początku miesiąca przygotowywaliśmy się do uroczystości z okazji „Dnia Mamy i Taty”, sumiennie śpiewaliśmy piosenki, ćwiczyliśmy układy choreograficzne, recytowaliśmy wiersz, zdobiliśmy doniczki, sadziliśmy begonie, produkowaliśmy papierowe kwiatki i to wszystko z ogromem zaangażowania i miłości do swoich rodziców. Występ był wspaniały, co tu dużo mówić, niezwykle wzruszający!! Następnego dnia mogliśmy poczuć się jak gwiazdy w sesji zorganizowanej przez panią Anię – mamę Julki. Dziękujemy raz jeszcze.

Uczestniczyliśmy w leśnych warsztatach w Lasku Lindego. Odczuliśmy, jak to jest spacerować z zasłoniętymi oczami, biec z całych sił z kubkiem wody, by drużyna mogła wygrać czy gimnastykować się w pięknej scenerii wśród odgłosów przyrody. Chusta animacyjna dostarczyła nam pełni pozytywnych emocji.

Na koniec miesiąca świętowaliśmy „Dzień Gofra Pełnoziarnistego”. Emocjom nie było końca, bo sami dodawaliśmy składniki, rozrabialiśmy ciasto, nakładaliśmy na gofrownicę, kroiliśmy owoce, jak również sami pięknie dekorowaliśmy swoje gofry, by następnie zachwycać się ich smakiem. Zapachy unosiły się w całym przedszkolu i… ciągle ktoś nas odwiedzał.