KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Październik 2021

2 października Europejski Dzień Ptaków

Liczba ptaków na Ziemi stale zmniejsza się. W Polsce wytępiono dropia, którego ostatnie lęgowe osobniki zginęły w 1987r. Celem obchodzonego 1 października Światowego Dnia Ptaków jest zwrócenie uwagi ludzi na potrzebę chronienia ptaków wraz z ich naturalnym środowiskiem. W 1979 roku Unia Europejska przyjęła tzw. Dyrektywę Ptasią czyli Dyrektywę Rady EWG o ochronie dziko żyjących ptaków (Directive 79/409/ EEC on Wild Birds, w skrócie Birds Directive). Największym zagrożeniem dla ptaków jest utrata siedlisk życiowych dlatego w Dyrektywie dużo wagę położono na zachowanie i ochronę różnorodności siedlisk oraz odpowiedniej powierzchni obszarów obejmowanych ochroną. Ma to być uzyskiwane w wyniku tworzenia terenów chronionych, a w razie potrzeby także odtwarzania siedlisk zniszczonych. Ptakiem Europejskich Dni Ptaków 2021 został raniuszek. Od 30 lat ten niewielki, lecz niezwykle ruchliwy ptaszek towarzyszy OTOP-owi! Uwieczniony w naszym logotypie przez prof. Jerzego Desselbergera stał się rozpoznawalnym symbolem Towarzystwa. Nic więc dziwnego, że patronuje tegorocznym polskim obchodom Europejskim Dniom Ptaków.

10 października Dzień Drzewa

W dniu 10 października obchodzony jest Światowy Dzień Drzewa. Pomysłodawcą tego święta był amerykański znawca i miłośnik przyrody Juliusz Sterling Morton. W 1872 roku po raz pierwszy zachęcił swoich rodaków do sadzenia drzew w myśli idei, że „inne święta służą jedynie przypomnieniu, dzień drzewa wskazuje zaś na przyszłość”. W tym samym roku posadzono w Stanach Zjednoczonych ponad milion nowych drzew. Idea zaszczepiona przez Mortona trafiła do Europy w 1951 roku. W Polsce Dzień Drzewa obchodzony jest od kilku lat, a działania z nim związane organizowane są głównie przez stowarzyszenia i kluby ekologiczne, szkoły oraz nadleśnictwa. W ramach tego święta Klub Gaja od 2003 roku organizuje ogólnopolską akcję sadzenia drzew w ramach programu edukacyjnego „Święto Drzewa”. Akcja ma w swoich założeniach służyć ochronie drzew oraz popularyzacji ich znaczenia w biosferze. Ma także podnosić świadomość ekologiczną społeczeństwa w zakresie ochrony środowiska i zmian klimatu na Ziemi. Przez ostatnie 10 lat w ramach programu „Święto Drzewa” posadzono w Polsce i na świecie bliski 570 tys. drzew.

15 października Światowy Dzień Mycia

Światowy Dzień Mycia Rąk - święto obchodzone corocznie 15 października, ustanowione przez ONZ w 2008 roku, jako akcja edukacyjna, której celem jest globalna edukacja na temat mycia rąk. Na skórze rąk są dwie warstwy mikroflory:

  • pierwsza jest właściwą fizjologiczną florą, która z człowiekiem jest na stałe i ona właśnie zapewnia nam prawidłowe funkcjonowanie skóry;
  • drugą grupą jest mikroflora, którą nabywamy poprzez kontakt ze środowiskiem, jest ona dla nas "obca", a znajdujące się w jej składzie drobnoustroje są chorobotwórcze;

Każdy centymetr kwadratowy skóry człowieka może pomieścić tysiące, a nawet miliony drobnoustrojów. Szacuje się, że na skórze rąk, na 1cm² jest ich od 40 tysięcy do prawie 5 milionów. Na co dzień dotykamy wszystko i wszędzie: klamki, poręcze, banknoty, bankomaty, terminale do kart kredytowych, długopisy, telefony, klawiatury, myszki, przyciski w windzie, poręcze w autobusie i tramwaju, pieniądze, koszyki sklepowe, zwierzęta i wiele innych rzeczy i powierzchni. To właśnie na tych powierzchniach roi się od bakterii. Drobnoustroje te (m.in. rotawirusy, norowirusy, enterowirusy, salmonellozy, gronkowce, pałeczki jelitowe – m.in. Escherichia coli) posiadają dwie wspólne cechy - są niewidoczne "gołym okiem" i łatwo się przenoszą z jednej części ciała na inną, np. z rąk do ust, prowadząc do wirusowych i bakteryjnych zakażeń jelitowych, śluzówki jamy ustnej, a także do zatruć pokarmowych, wirusowego zapalenia wątroby typu A (żółtaczka pokarmowa), zakażenia owsikami.

16 października Dzień Żywności

Światowy Dzień Żywności ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jest obchodzony na całym świecie 16 października. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.

25 października Dzień Kundelka

Dzień Kundelka jest to nieformalne polskie święto kundelka, czyli wszystkich wielorasowych psów, obchodzone corocznie 25 października, tj. w dzień po wejściu w życie ustawy o ochronie zwierząt. Data 25 października to również Dzień Ustawy o Ochronie Zwierząt, a miesiąc październik jest miesiącem dobroci dla nich. Właściciele kundelków organizują w całej Polsce obchody Dnia Kundelka, by ich podopieczni mieli swoje święto. Organizują także swoje wystawy – wystawy kundelków. Tego dnia schroniska dla zwierząt organizują dni otwarte i zachęcają do odwiedzenia schronisk w celu adopcji kundelków, których przebywa tam najwięcej, oraz innych zwierząt, jak również wspomożenia schroniska w postaci datków, karmy, koców. Niektóre schroniska prezentują swoich podopiecznych w newralgicznym punkcie miasta, np. na rynku, w szkole.